Alles wat je nog excessief moet weten voor het einde van het jaar!

Icon calendar
December 20, 2023
November 12, 2023

De Bos persen draaien weer op volle toeren. Lees je weer mee?

Wet excessief lenen. Is actie vereist dit jaar?

Begin dit jaar is de Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap in werking getreden. Het doel? Bovenmatige financieringen bij de eigen vennootschap bestrijden door het totaal aan geleende bedragen boven een bedrag van € 700.000 in de heffing van box 2 te betrekken. Oké, hele mond vol maar het komt neer op het volgende: In beginsel tellen alle leningen van de DGA, én de partner, bij de eigen vennootschap mee, uitgezonderd de eigenwoningleningen. Voor eigenwoningleningen, aangegaan vanaf 1 januari 2023, geldt deze uitzondering echter alleen als daarvoor een recht van hypotheek is ingeschreven.

Voor kinderen die een lening van de vennootschap hebben verkregen, geldt een eigen grens van € 700.000,=.Nog even wat praktische feiten op een rij:

Het eerste peilmoment voor de belastingheffing is op 31 december 2023. Er dient dit jaar dus nog beoordeeld te worden of het totaal aan leningen bij de eigen vennootschap de € 700.000,= grens overstijgt. Als hier sprake van is moet er een keuze gemaakt worden. Er zijn twee opties:

  1. De leningen (gedeeltelijk) aflossen, eventueel door middel van een dividenduitkering.
  2. Niets doen en af te rekenen in de aangifte inkomstenbelasting 2023 over het bedrag dat de grens van € 700.000 overstijgt. De heffing zal plaatsvinden tegen een tarief van 26,9%.

Welke keuze het meest wenselijk en/of passend is, is afhankelijk van veel factoren en betreft maatwerk. Overigens is de verwachting dat de grens van € 700.000 volgend jaar verlaagd wordt naar € 500.000.Indien er vragen zijn over de Wet excessief lenen, neem dan contact op met één van onze fiscale medewerkers.

De bedragen voor toeslagen veranderen in 2024!

Belangrijk om te weten! De bedragen voor huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget gaan vanaf 2024 omhoog. De bedoeling hiervan is mensen extra te kunnen ondersteunen. Ook komen er in 2024 meer mensen in aanmerking voor een toeslag.

Alleen de zorgtoeslag gaat een stuk omlaag. Wat dit concreet betekent is voor iedereen anders omdat het recht op toeslagen situatie- en inkomensafhankelijk is.

Tip:

Krijg je al toeslag in 2023? De Belastingdienst stelt dan in de meeste gevallen automatisch een nieuwe voorschotbeschikking toeslagen 2024 vast. Het is dan belangrijk dat je op jouw persoonlijke webpagina bij de Belastingdienst (Mijn toeslagen) verifieert of het door de Belastingdienst ingeschatte inkomen en/of het geschatte huurbedrag juist is. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag dan is het aanbevelingswaardig om de kinderopvanggegevens te controleren. In Mijn Toeslagen kun je ook het inkomen of huurbedrag aanpassen of andere wijzigingen doorgeven.

Gewoon even bellen als hierover nog vragen zijn!

Ho ho houd er rekening mee dat de drukte in december nadert!

Uiteraard doen we ons best om alle salarisstroken van december op tijd te verwerken, maar daar hebben we jouw hulp bij nodig.

Enige wat jij hoeft te doen? Zorgen dat je uiterlijk 20 december je ‘bestelling’ hebt doorgegeven zodat de salarisstroken op tijd in huis zijn. Komt je ‘bestelling’ na 20 december binnen, dan kunnen we niet beloven dat de salarisstroken dit jaar nog de deur uit gaan.

Nog wat extra weetjes: Op 28 december kunnen de laatste salarismutaties tot 9.00 uur worden doorgeven en op vrijdag 29 december is onze afdeling HRM gesloten.

Mooie dagen en make it a december to remember!!

Blijf op de hoogte over morgen.
Je bent geabonneerd!
Probeer het nog een keer...