Betalingsachterstand coronabelastingschulden? Onderneem actie!

Icon calendar
November 2, 2023
June 23, 2023

Net zoals vele andere ondernemers heeft u wellicht in de coronatijd uitstel van betaling van uw belastingschulden aangevraagd.

Net zoals vele andere ondernemers heeft u wellicht in de coronatijd uitstel van betaling van uw belastingschulden aangevraagd. Wat betreft de aflossing van deze schulden heeft u met de Belastingdienst een betalingsregeling afgesproken die vanaf 1 oktober 2022 is ingegaan. Uit onderzoek blijkt dat relatief veel ondernemers niet aan de betalingsregeling (kunnen) voldoen en daarom een achterstand hebben opgelopen. Behoort u ook tot deze groep ondernemers? Kom direct in actie en voorkom dat de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt.De regels voor het aangaan van de betalingsregeling waren als volgt:

  • De belastingschulden moesten met ingang van 1 oktober 2022 binnen vijf jaar in maandelijkse, gelijke termijnen worden voldaan.
  • Daarnaast moesten de belastingaangiften die vanaf 1 oktober 2022 volgden en de betalingen die daaruit voortvloeiden, tijdig worden gedaan.

Achterstand ontstaan?

Is het niet gelukt om aan deze voorwaarden te voldoen, waardoor er een achterstand is ontstaan in de aflossing van de coronaschulden, dan ontvangt u vanaf half juli 2023 een brief waarin de Belastingdienst aankondigt dat de betalingsregeling wordt ingetrokken. Om invorderingsmaatregelen en bijkomende (veelal hoge) kosten te voorkomen, heeft u na ontvangst van de beschikking van de Belastingdienst nog 14 dagen de tijd om in één keer (!) het hele bedrag van uw coronabelastingschuld te betalen. Deze maatregelen gelden voor ondernemers die meer dan één termijn achterlopen en/of een structurele achterstand hebben op de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022.

Kom direct in actie

Om bovenstaande vervelende gevolgen te voorkomen, dient u direct in actie te komen. Het is namelijk mogelijk om de Belastingdienst te verzoeken om de looptijd van de betalingsregeling te verlengen van vijf naar zeven jaar of om voortaan de betalingen niet per maand, maar per kwartaal te mogen voldoen. Ook kunt u eenmalig verzoeken om een betaalpauze in te lassen van maximaal zes maanden. Dit heeft echter wel tot gevolg dat de maandelijkse aflossingen die na deze betaalpauze volgen, worden verhoogd. Een betaalpauze in combinatie met verlenging van de betalingsregeling naar maximaal zeven jaar is eventueel ook mogelijk.

Advies nodig?

Heeft u hulp of advies nodig met betrekking tot de afbetaling van uw coronabelastingschulden, neem dan snel contact op met één van onze medewerkers. Wij helpen u graag verder op weg.

Blijf op de hoogte over morgen.
Je bent geabonneerd!
Probeer het nog een keer...