Renseignering Uitbetaalde Bedragen Aan Derden (UBD)

Icon calendar
January 17, 2024
January 17, 2024

Geen nieuwsbrief zonder nieuws én dus belangrijke informatie om je op de hoogte te houden. Ditmaal staat de renseigneringsverplichting centraal. Lees je mee?

Kortgezegd betekent dit dat, wanneer je als ondernemer in 2023 een (natuurlijke) persoon betaald hebt voor bepaalde werkzaamheden of diensten, je mogelijk een aantal gegevens over deze uitbetaalde bedragen aan de belastingdienst moet aanleveren. Dit proces wordt “uitbetaalde bedragen aan derden” (UBD) genoemd.

WANNEER BEN JE VERPLICHT DEZE GEGEVENS AAN TE LEVEREN?
Goede vraag. Renseigneren, ofwel gegevens over de uitbetaalde bedragen aanleveren aan de belastingdienst is van toepassing als de betreffende persoon, die de betalingen ontvangt, aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  • Deze persoon is niet bij je in dienstbetrekking.
  • Deze persoon factureert niet of stuurt een factuur zonder btw.

Voorbeelden hiervan zijn:
Betalingen aan sprekers en auteurs, betalingen aan particulieren voor schoonmaak, onderhoud, verbouwingen en andere klusjes. Ook vallen betalingen aan personen die de Kleineondernemersregeling (KOR) toepassen onder de renseigneringsverplichting. Zij zetten tenslotte geen btw op de factuur.

Daarbij vallen betalingen aan personen, die een btw-vrijgestelde prestatie verrichtten, eveneens onder de renseigneringsverplichting, ongeacht of die ondernemers wel of niet een factuur hebben uitgereikt. Het factureren door vrijgestelde ondernemers komt bijvoorbeeld veel voor in de medische sector en in het onderwijs.

Betalingen aan vrijwilligers (vrijwilligersvergoedingen) vallen niet onder de verplichting.

DE DEADLINE VOOR AANLEVEREN!
Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Je kunt deze gegevens aanleveren tot en met 31 januari 2024. Wees er dus op tijd bij! Het aanleveren van de gegevens over uitbetaalde bedragen kan digitaal via het gegevensportaal op de site van de belastingdienst of met speciale software.

Lever je de gegevens niet, onjuist of onvolledig aan, dan loop je het risico op een geldboete van maximaal € 9.000.

Heb je nu nog vragen, of heb je hulp nodig bij het verstrekken van de gegevens aan de belastingdienst? Hier zijn we!

Blijf op de hoogte over morgen.
Je bent geabonneerd!
Probeer het nog een keer...